“Proces”

“Proces”

Alweer bijna een maand geleden schreef ik over “de tijd die we hebben in onze opleiding”. In de afgelopen maand is de tijd voorbij gevlogen en zijn we voor “hike-klimmen-MTB-raftopleiding” naar de Franse Alpen geweest. Ook daar hebben we veel tijd genomen voor persoonlijke ontwikkeling.

De activiteiten waren gaaf

MBO4Leisuresports is net als andere opleidingen Sport & Bewegen een opleiding tot sportinstructeur. Dus natuurlijk is er veel ruimte voor de beoefening van de activiteiten. Je mag immers ook zelf wat kunnen als instructeur :). Naast eigen vaardigheid is er aandacht voor de wijze waarop je groepen dan “meeneemt” in allerlei omstandigheden, met allerlei verschillende persoonlijkheden, kenmerken en vaardigheden en met allerlei verschillende doelstellingen.

En het mag elke dag over groepsdynamiek gaan

De diversiteit van groepen is de aanleiding om het dagelijks te hebben over groepsdynamiek. In alle groepen die je meeneemt, en dus ook in de groep die wij zelf vormen, gebeurt de hele dag door van alles. Ten goede en ten minder goede en in onze filosofie is het noodzakelijk dat te bespreken. Want alles heeft invloed: elke vorm van (jouw eigen) gedrag heeft invloed op je omgeving. De mensen om je heen, de materialen die je gebruikt, de natuur. Het bewust worden van dit gegeven, dat alles invloed heeft, dat ander gedrag andere uitkomsten geeft, dat bespreken we veel. Handig als instructeur, minstens zo handig in het dagelijks leven.

Wij zijn er nog niet, we zijn er natuurlijk nooit, want we zijn altijd onderweg in dit proces. Er is nog veel werk te doen samen en in ons volgende lessemester (in september) pakken we die draad weer samen op met de nieuwe studenten die dan instromen. Nu eerst een zomer vol diverse stages.
NRTO-MBO4leisuresports-lid-van-NRTO