Opleidingen

Straks ben je een geweldige sportinstructeur

 

Particuliere mbo-opleiding Sport & Bewegen (3 jaar)

 

Niveau 3: Sport- en bewegingsleider (crebo: 25415)

 

Niveau 4: Sport- en bewegingscoördinator, training en coaching (crebo: 25414)

Wij maken een onafhankelijke, verantwoordelijke en zelfstandige professional van je met grote kennis van sport, bewegen, groepsprocessen en de natuur. Wij zijn een alternatief voor traditionele sportopleidingen: meer aandacht voor leerlingen, groeien als persoon, geen klaslokalen, wel inspirerende omgevingen.

MBO4Leisuresports is een alternatief voor een traditionele manier van opleiden.
Onze visie, vertaald in concrete programma’s, is een alternatief voor het traditionele schoolsysteem.

MBO4leisuresports-rafting-instructeur-opleiding-outdoor-opleiding-ski-leraar

Wat ga je allemaal doen?

Jouw opleiding bestaat voor het grootste deel uit sport. Je gaat het water op, de sneeuw in en naar buiten. En dat op prachtige plekken in Nederland, Oostenrijk en Frankrijk. Je gaat snowboarden, skiën, klimmen, raften, surfen... En natuurlijk leer je lesgeven, coachen, organiseren, noem maar op. Dit noemen we het beroepsspecifieke deel van je opleiding. Daarnaast volg je een algemeen gedeelte dat bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze opzet past binnen de kwalificatiestructuur Sport & Bewegen die voor alle MBO-sportopleidingen geldt.

MBO4leisuresports-klim-instructeur-opleiding-abseilen

Watersport, sneeuwsport, outdoor

Gedurende je hele opleiding

Je kunt je bij ons specialiseren in watersport, sneeuwsport of outdoor. Wat je ook kiest, wij maken een geweldige sportinstructeur van je. Wat alvast helpt: we hebben geen klaslokalen. Dat is anders dan bij andere sportopleidingen. Wij zijn altijd wel ergens bezig. Op zee, in de Alpen, op een snel stromende rivier. Dat houdt het leuk. En ook: daar leer je ontzettend veel van. Je leert bij ons vooral door te doen. Je leert ook de achterliggende principes van lesgeven (didactiek en methodiek) en je leert ze toepassen binnen jouw specialisme.

MBO4leisuresports-outdoor-instructeur-opleiding-Ieder-eigen-Jaarplanning

Ieder zijn/haar eigen jaarplanning

Maatwerk voor elke student

Elke student krijgt zijn eigen jaarplanning. Jij dus ook. Hoe je planning er uitziet, is afhankelijk van jouw keuzes en voorkeuren. Het ligt er maar net aan wat je wilt worden. En wat je niveau is. We kijken samen wat je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen. Jouw jaarplanning bestaat uit vier periodes. Les & Training is de eerste, van half september tot half december. Je sneeuwstage is de tweede, van half december tot half april. De derde periode is weer Les & Training, van half april tot half juni. En dan heb je je zomerstage, de vierde periode, van half juni tot half september.

Opleidingsweken en opleidingsdagen

In binnen- en buitenland

In je jaarplanning maken we onderscheid tussen opleidingsweken, opleidingsdagen en je stage. Van opleidingsweken heb je er aardig wat in een jaar (12-14). Je reist dan op maandag met je medestudenten naar de opleidingslocatie en op vrijdag weer naar huis. Wij zorgen voor een prima onderkomen. Soms heb je in het buitenland meerdere opleidingsweken achtereen. In december krijg je bijvoorbeeld drie weken achter elkaar les in Oostenrijk en in het voorjaar in Frankrijk. Dan ben je op één dag in de week vrij. Ook hier zorgen we voor onderdak. Er zijn ongeveer 30 opleidingsdagen (acht uur per dag) in een jaar.

MBO4leisuresports-klim-instructeur-opleiding-stage

Je stage

Mogelijk in binnen- en buitenland

In de zomer en in de winter loop je stage. Als surfinstructeur, skileraar, raftguide. Het kan van alles zijn zolang het maar bij je opleiding past. In sommige gevallen hoeft je stage niet de hele stageperiode te beslaan. Heb je de hele winter bij een skischool gewerkt, dan hoef je in de zomer in principe niet stage te lopen. Het mag natuurlijk wel. Dat is ook wat de meeste studenten doen. Ze vinden het fantastisch om bij een watersport- of outdoor bedrijf aan de slag te gaan. Dan ben je lekker bezig, maak je plezier en leer je veel. De meeste stagiairs verdienen er een leuk centje mee.

MBO4leisuresports-klim-instructeur-opleiding-je-leert-van-alles

Je leert van alles

De opleidingen van MBO4Leisuresports passen binnen de kwalificatiestructuur Sport & Bewegen voor MBO-sportopleidingen. Dit is een door de overheid voorgeschreven wettelijk kader. Eenvoudig gezegd betekent het dat een groot aantal elementen in ons lesprogramma moet terugkomen. Er is vanzelfsprekend aandacht voor het trainen van specifieke sportvaardigheden, maar ook voor medical first aid, onderhoud en kennis van materialen, het organiseren van sportactiviteiten en evenementen, het plannen, voorbereiden, uitvoeren en evalueren ervan. Daarnaast leren we je ook om te gaan met klanten, niveaus van deelnemers te analyseren en in te schatten, deelnemers te coachen, samen te werken. Het grootste deel gaat gewoon vanzelf. Doordat je het doet.

mbo4leisuresports-sportopleiding-surfers

Heel goed worden

Je eigen vaardigheid

Onze opleiding draait om jou. Binnen alle modules is er daarom volop tijd en aandacht voor het ontwikkelen van je eigen sportspecifieke vaardigheden, zodat je heel goed wordt in jouw sporten. Dat heb je nodig om straks als sportinstructeur stevig in je schoenen te staan. Voor Watersport krijg je specifieke training voor kite- en windsurfen en voor lifeguard vaardigheden. Voor Wintersport krijg je specifieke training voor skiën en snowboarden. Met Outdoorsport richten we ons op klimmen, raften, mountainbiken en hiken.

MBO4leisuresports-sport-instructeur-opleiding

De algemene vakken

Altijd in relatie tot de praktijk

Naast het sportspecifieke deel van je opleiding, waar je verreweg het meeste mee bezig bent, is er ook een algemeen deel. Dit deel bestaat uit de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Het wordt op passende momenten in de opleiding aangeboden. En ook hier kijken we wie wat nodig heeft. Ga je als een speer met Engels maar lig je achter met rekenen, dan stemmen we daar het lesaanbod op af. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere vakken. De algemene vakken komen tijdens de opleidingsdagen aan de orde en worden gegeven in de vorm van workshops die voor jou relevant zijn.

Deze studenten gingen je voor!