mbo4leisuresports-Skileraar-sportopleiding-mbo

Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt

Ik tikte in mijn zoekmachine de titel van dit stukje in. Tientallen hits. Titels van boeken, van documentaires, van studies, vertalingen in diverse talen. Het bleek heel goed voor me om weer eens bewust te lezen over een automatisme, althans, voor míj een automatisme.

Perceptie

Perceptie is de vertaling, de zienswijze, die elk individu geeft aan waarnemingen, aan signalen, aan prikkels die we binnenkrijgen. Wat ik waarneem, hoe dan ook, verwerk ik op mijn eigen wijze. Dat is een gegeven.

Uit de miljoenen prikkels die ik dagelijks ontvang, laat ik bewust of onbewust dingen weg, geef ik er een andere vorm of invulling aan en/of groepeer ik signalen. Míjn omgeving, míjn logica, míjn energie, míjn beelden, míjn stemming, míjn herinneringen, beslissingen, waarden en houding: dat krijgt allemaal een plekje in míjn interpretatie. En mijn perceptie projecteer ik lustig op andere mensen.

Dat is niet goed of fout, dat is gewoon hoe het gaat. We nemen bijna alles anders waar dan anderen.
OK, dan is het heel handig dat als startpunt te accepteren. Iedereen zijn of haar eigen realiteit.

Iedereen verantwoordelijk

Mijn werk, ook mijn hobby trouwens, gaat over het omgaan met groepsdynamiek. Onze groep is de kern van MBO4Leisuresports, gevormd door studenten, opleiders, examinatoren, toezichthouders. We interpreteren ons suf in onze groep, uiteraard, want dat is hoe het gaat. De verantwoordelijkheid om daarmee om te gaan, is voor elk lid even groot. Ermee omgaan betekent het er veelvuldig over hebben. Al skiënd, surfend, klimmend en raftend; we leren ons vak in uitmuntende, relevante omgeving.