Gletscher-op-Mont-Blanc-MBO4Leisuresports

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk. “Op de natuur betrekking hebbend”, “volgens de natuur”, “vanzelfsprekend”. Verschillende betekenissen voor hetzelfde woord in Van Dale. Maar zijn ze wel zo verschillend? Ik ben deze zomer meer over dit woord gaan nadenken.

Raften was nauwelijks te doen

Ik fietste veel in Zuid-Frankrijk, over bergjes en heuvels en langs heel veel opgedroogde stroompjes en riviertjes. De Var, uiteindelijk uitmondend in Nice, was nauwelijks een rivier te noemen. De Ubaye en de Guil waren beide niet te bevaren: waterstand te laag. Beide monden uit in de Durance, waarin het water zo laag stond dat het zoeken was naar de doorgangen voor een raft. “Het Gat” is er even niet.

Gletscher-op-Mont-Blanc-MBO4Leisuresports

Het water verdwijnt uit de bergen

Een collega van mij deed een excursie klimmen in Wallis (foto). Deels afgelast. De burgemeester van Saint Gervais les Bains (Mont Blanc) heft een borg (voor begrafeniskosten) voor het beklimmen van de Mont Blanc in omstandigheden die dat niet rechtvaardigen. Hoe minder sneeuw of regen er valt, hoe minder water er uit de bergen wegstroomt, hoe lager de waterstanden worden. Ook bij ons, in Nederland.

Verandert natuur natuurlijk? Natuurlijk.
Ik weet niet of we daarop invloed hebben. Voor de zekerheid maak ik keuzes uit natuurbelang.

NRTO-MBO4leisuresports-lid-van-NRTO