MBO4leisuresports-de-school-zonder-lokalen-buiten-opleiding-mbo-leren-buiten-de-lijntjes-blog

Leren buiten de lijntjes

Leren buiten de lijntjes

Het ontbrak me een paar weken aan inspiratie. Of had ik (te) veel aan mijn hoofd? Hoe dan ook, deze week realiseer ik me dat onze studenten het beste leren net buiten de lijntjes. Ik trouwens ook.

Doorzetten en vertrouwen

De tegenslag nèt groot genoeg, het avontuur net niet tè gevaarlijk, de snelheid nèt niet te hoog, de sprong nèt niet te ver. Als we te ver over de grens gaan, wordt het gevaarlijk of bestaat de kans dat je het opgeeft of niet anders kan dan opgeven. Het blijft steeds weer opnieuw zoeken naar het spanningsveld tussen lukken en niet lukken. Dan blijft het leuk, dan heb je er ook nog plezier in. Als opleider maak ik wel eens de verkeerde inschatting en blijkt een situatie net niet de juiste om in te werken. Dan zoek ik de aanpassing om het evenwicht (tussen lukken en niet lukken) te herstellen.

Als je als student net buiten je eigen grenzen aan het verkennen bent (skiënd, surfend of samenwerkend) en het lukt nog niet, dan zijn doorzettingsvermogen en vertrouwen twee belangrijke hulpmiddelen. Het doorzettingsvermogen om te blijven zoeken en het vertrouwen dat er zeker iets te leren valt.

MBO4leisuresports-de-school-zonder-lokalen-buiten-opleiding-mbo-leren-buiten-de-lijntjes-blog

Veilige omgeving als voorwaarde

Deze week werd bij mij een belangrijke randvoorwaarde gepresenteerd, misschien een signaal: een (sociaal) veilige omgeving. Een paar weken terug schreef ik over de opleiding die wij samen maken, studenten en opleiders. Het is fijn om in je leerproces te kunnen vertrouwen op medestudenten en opleiders. Om te weten dat je wordt gesteund. Om te weten dat je soms even mag vallen, stuiteren of je hoofd mag stoten en om te weten dat het je niet fataal wordt. Een sociaal veilige omgeving kenmerkt zich volgens mij onder andere door respect en duidelijkheid. Welke andere elementen zijn hiermee onlosmakelijk verbonden? Help me en noem er één die je als eerste te binnen schiet: dan kan ik mijn lijstje hopelijk met een voor mij nieuw element uitbreiden. Dank!