mbo4leisuresports-sneeuw-sporten

Het klaslokaal naast de piste

Het klaslokaal naast de piste

In december skieden we met onze opleiding in Dorfgastein in Oostenrijk. Eerder in de week hadden we sneeuwonderwerpen onder de studenten verdeeld. Nick vond het gaaf om aandacht te besteden aan het maken van een sneeuwprofiel. Een sneeuwprofiel is het maken van een dwarsdoorsnede van alle sneeuwlagen. We leerden van Nick dat je bekijkt hoe de sneeuwlagen zijn opgebouwd om het risico op lawines in kaart te brengen. Deze techniek wordt uiteraard vaak gebruikt door skiërs en boarders die off-piste skiën.

Zo ontstond in Dorfgastein dit tijdelijke klaslokaal naast de piste. Nick had het voorbereid, liet aan onze studenten zien hoe zo’n sneeuwprofiel wordt “gesneden” en geanalyseerd. En ter plekke zorgden opleiders Lucas en Jurriaan voor ondersteuning en verdieping.

mbo4leisuresports-sneeuw-sporten

Betekenisgebied

In onze opleiding wordt les gegeven aan de hand van leerprincipes. Een belangrijk leerprincipe van onze opleiding is “contextrijk leren”. Het had de afgelopen 24 uur hard gesneeuwd, de oude lagen waren bedolven en wat je kon zien, was de poeder bovenlaag. Het grootste deel van sneeuw ligt echter onder de bovenlaag. Op deze plek, op dit moment, was de tijd rijp en de omgeving geschikt om hier langs de piste bij stil te staan en er ons klaslokaal ervan te maken.

Wat leerden we?

Een belangrijke les was dat het graven van een sneeuwprofiel heel interessant is: wat een verrassingen liggen er onder de toplaag! Ook zagen we dat voor het graven zelf een paar vierkante meter ruimte nodig is, eigenlijk zelfs veel meer dan het profiel groot is. Waarom? Omdat je nogal wat sneeuw aan de kant moet schoffelen om een goed profiel uit te graven. Een tweede belangrijke les was dat je met een grotere groep een veel breder profiel moet graven: het klaslokaal naast de piste heeft ruimte nodig omdat iedereen er immers naar wil kijken, de sneeuw wil onderzoeken. Van het creëren van ons klaslokaal werden we die dag net zo warm als van het skiën zelf.